Ben je om welke reden dan ook aan een nieuwe wagen toe en besloot je je huidig voertuig te verkopen? Dan wil je daar uiteraard de best mogelijke prijs voor krijgen. Bij de verkoop van je tweedehandswagen is een juiste waardebepaling onontbeerlijk om een goede en vooral juiste prijs ervoor te krijgen.Het is spijtig genoeg biet altijd even makkelijk om de waarde van je tweedehandswagen juist vast te leggen. Om dat te kunnen doen met moet met enkele belangrijke factoren rekening gehouden worden.

De juiste waarde als basis voor onderhandelingen

De meeste van ons hebben geen idee wat onze huidige wagen eigenlijk nog waard is. In principe heb je die waardebepaling eigenlijk niet nodig om hem te verhopen. Het is uiteraard wel verstandig om zo een waardebepaling te laten uitvoeren. Dat versterkt je positie tijdens de onderhandelingen met mogelijke kopers. Een juiste waardebepaling van je te koop staande wagen versterkt je onderhandelingspositie met geïnteresseerden aanzienlijk. De kans om van je wagen een correcte prijs te krijgen is aanzienlijk groter dan zonder kennis van de echte waarde van je auto.

Waarom een waardebepaling uitvoeren?

Velen automobilisten vragen zich af of zo een waardebepaling van hun wagen eigenlijk wel nodig is. Per slot van rekening verhoogt dat alleen maar de onkosten. Bent u van plan binnenkort uw auto te verkopen? Toch ervaar je al vlug dat het lang niet makkelijk is om een prijskaartje op je tweedehandswagen te plakken. Die prijs die je voor je wagen vraagt moet in de eerste plaats realistisch zijn om geen mogelijke kopers af te schrikken. Dat zijn voldoende redenen om de waarde van je auto te laten bepalen door hen die er iets van af weten en er dagelijks mee vertrouwd zijn. Zelfs als je je wagen niet direct wilt verkopen is het altijd belangrijk om de echte waarde van je auto te kennen. En die waarde hangt van meerdere factoren af waar we niet altijd zouden aan denken.

Wat zijn de bepalende factoren?

De waarde van zowel een gloednieuwe als een tweedehandswagen is afhankelijk van enkele doorslaggevende elementen. Het merk van je auto is er één van. Andere elementen zijn het bouwjaar (of de leeftijd) van je auto, de staat waarin die verkeert en eventuele extra opties of speciale versies. Een goed onderhouden auto in uitstekende met vele opties boven op brengt uiteraard meer op dan een schadewagen. Toch kun je ook van een (oude) schadewagen nog een relatief hoge opbrengst krijgen. Dat kan als enkele belangrijke onderdelen nog in goede staat zijn zodat ze nog als wisselstukken kunnen verkocht worden. Het goede onderhoud van je wagen staat bovenaan het lijstje. Verkoop je een oudere wagen of een exemplaar met een hoge kilometerstand maar werd die altijd onderhouden zoals het boekje dan kun je daar nog altijd een relatief goede prijs voor krijgen. Vergeet dus zeker niet je wagen tijdig zijn onderhoudsbeurt te geven, bij voorkeur in zijn merkgarage. Dat kost wellicht iets meer maar dat recupereer je vlug bij zijn doorverkoop. En een regelmatig en deskundig onderhoud verhoogt je veiligheid en die van je inzittenden aanzienlijk.

Hoe de waarde van mijn auto bepalen?

Met al factoren wordt de échte waarde van je auto makkelijk vastgelegd. Dat kun je in eerste instantie zelf doen. Je kunt daarvoor op bijvoorbeeld tweedehandssites op zoek naar soortgelijke auto’s om prijzen te vergelijken. Prijzen die particulieren vragen zijn stroken spijtig genoeg niet altijd met de werkelijkheid. Je kunt voor de waardebepaling van je auto ook beroep doen je vertrouwde garagist. Er zijn ook gespecialiseerde websites om de waarde van je auto te bepalen. Dat is een richtprijs. Je bepaalt nog altijd zelfstandig de uiteindelijk kostprijs van je tweedehandswagen