Foto’s maken is je hobby en ben je vast van plan er je beroep van te maken? Dan zul je toch met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden. Voordat je je een beroepsfotograaf mag noemen vloeit er heel wat water naar de zee. Beroepsfotograaf word je inderdaad niet zomaar. Een goede fotograaf weet zich vooral van zijn vele concurrenten te onderscheiden met creatieve kiekjes.  Eer je zover bent heb je een gespecialiseerde opleiding nodig. Wat zijn de belangrijke eigenschappen van een goede fotograaf  en hoe zijn opleiding er uit? En, wellicht nog het belangrijkste, wat zijn de tewerkstellingsmogelijkheden van een geschoold beroepsfotograaf?
Beeld en klank worden alsmaar belangrijker. De nood aan geschoolde fotografen is dan ook opvallend groot. Beroepsfotografen kennen alle knepen van  het vak en volgen regelmatig bijscholing om de laatste ontwikkelingen onder de knie te krijgen.  Dat gaat van portretfotografie tot reportagewerk, studio- en technische fotografie.

Kwaliteit bovenaan

Bij beroepsfotografen staat kwaliteit voorop. Dat betekent dat je niet alleen de techniek beheerst maar even goed dat je over voldoende ervaring beschikt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je in alle mogelijke omstandigheden professioneel werk levert en de meest recente apparatuur kunt werken.  Met een compactcamera kun je mooie foto’s maken maar aan de groeiende vraag naar prints met grote afmetingen zul je spijtig genoeg niet kunnen voldoen.  Eén goede fotoreportage is niet genoeg om je beroepsfotograaf te mogen noemen. Dat wordt je door een professional opleiding te koppelen aan de nodige ervaring.

Ontwikkel een eigen stijl

Er zijn zoveel beroepsfotografen dat het belangrijk is je van je concurrentie te onderscheiden. Dat doe je door een eigen stijl te ontwikkelen die toekomstige klanten aanspreekt. De stijlkeuzes die je maakt zijn dus doorslaggevend om een succesvolle loopbaan als beroepsfotograaf uit te bouwen. Je portfolio is daarbij vaak van doorslaggevende aard. Die straalt in de eerste plaats duidelijkheid en eenheid uit zodat toekomstige klanten weten wat ze aan je hebben als fotograaf en wat ze wél en wat niet mogen verwachten. Heb je je stijl gevonden? Trek die dan door in je communicatie met de klant. Om meer bekendheid te krijgen ben je aanwezig op alle  socialmedia. Netwerken is daarbij van groot belang.  Vergeet niet dat mond-aan-mond- reclame nog altijd de beste promotie is. Je sociale en professionele opstelling is dan ook belangrijk.

Constant bijscholen

Een succesvolle beroepsfotograaf blijft niet bij de pakken zitten maar zal zich constant bijscholen en regelmatig moeten experimenteren. Techniek evolueert en dat doe je ook als succesvol beroepsfotograaf.  Die vraagt ook de nodige feedback aan zijn klanten. Alleen zo kom je er achter op welke vlakken je nog kunt verbeteren en verder groeien.

Niet altijd even leuk

Net zoals dat met alle andere beroepen het geval is, is het vak van beroepsfotograaf niet altijd even leuk. Om financieel rond te komen zul je vooral in het begin opdrachten moeten aannemen die je niet aanstaan. Je zult ook je administratie op orde moeten houden bijhouden  en na een lange dag fotograferen wacht vaak nog urenlang studiowerk.

Vele opleidingsmogelijkheden

Aan enkele hogescholen kun je het diploma van bachelor behalen. Je kunt ook een opleiding volgen aan een van de vele opleidingscentra voor zelfstandigen verspreid over het ganse land. Een opleiding als bachelor is bijzonder veelzijdig, en legt de nadruk op de praktijk. Tijdens je opleiding breng je een groot gedeelte van je tijd door in een volledige digitale studie- omgeving. Je krijgt het ganse gamma aan fotografische disciplines voorgeschoteld.  Je leert zo vlug mogelijk op eigen benen staan en zelfstandig te werken. Het ontwikkelen van een eigen visie en stijl is het einddoel van je opleiding. Tijdens je opleiding bouw je een portfolio op en werk je aan de meest uiteenlopende projecten, steeds in interactie met je medestudenten.