Of je auto nu gloednieuw is, of een klassieker die al een paar decennia mee gaat, elke auto heeft olie nodig. Het zorgt ervoor dat alle draaiende onderdelen worden gesmeerd, maar het voorkomt ook aanslag en heeft een verkoelend effect. Om die redenen is het erg belangrijk dat je altijd jouw oliepeil op orde hebt en regelmatig aanvult of ververst.

Stappenplan: Hoe controleer je het oliepeil van je auto?

  1. Wat ten eerste heel belangrijk is, is dat de motor is afgekoeld! Laat de motor minstens tien minuten afkoelen.
  2. Check of je auto recht staat als je het oliepeil checkt. Zorg er dus voor dat ie niet op een stoeprand of heuvel staat.
  3. Pak je peilstok die, in veel gevallen, altijd onder te motorkap te vinden is. Veeg de peilstok schoon met een (papieren)doek en stop hem in de olietank. Haal vervolgens de stok er meteen weer uit.
  4. Aan de streepjes op de oliepeilstok kun je zien hoe hoog de olie gevuld moet zijn.
  5. Vul, indien nodig, de olie voorzichtig bij, dit gaat het handigste met een trechtertje. Controleer vervolgens opnieuw met een schone peilstok.
  6. Kijk bij het wegrijden of dat het oliepeillampje op je dashboard niet (meer) brandt.

Tips voor je oliepeil

  • Vul niet meer olie bij dan de aangegeven maximale hoeveelheid. Het voorkomt lekkage en een flinke smeerboel.
  • Als je olie erg laag staat moet er zeker een halve liter olie bij. Zorg dus dat je altijd minimaal een literfles olie bij je hebt. De beste olie voor je auto of motor? Kies voor de klassieke Castrol of Shell motorolie.
  • Controleer je oliepeil maandelijks, net zoals je koelvloeistof. Dat voorkomt een hoop gedoe.